Sinds Vitra in 1957 de meubelmarkt betrad, is het Zwitserse bedrijf toonaangevend op het gebied van meubels, woonaccessoires en lampendesign. Vandaag de dag staat Vitra wereldwijd bekend om zijn emotionele en suggestieve uitstraling - en met een reeks klassiekers van legendarische ontwerpers heeft het generatiebedrijf met wortels in en rond Basel zichzelf gecementeerd als een van de absolute top op het gebied van design.
Vandaag de dag brengt Vitra zowel de Akari uit, een serie papieren lampen ontworpen door Isamu Noguchi, als de Potence wandlamp en Lampe de Bureau van Jean Prouvé.
Vitra staat bekend om het maken van moderne en innovatieve meubels en verlichtingsproducten. Als je naar hun lampen kijkt, zie je een onderscheidend en stijlvol ontwerp dat vaak in samenwerking met erkende ontwerpers is gemaakt. De gebruikte materialen zijn van hoge kwaliteit en het assortiment omvat alles van metaal en glas tot innovatieve, moderne materialen. Functionaliteit is een belangrijke prioriteit, wat terug te zien is in verstelbare elementen en slimme verlichtingsfuncties.
De kleurkeuze in de lampen van Vitra is ook opmerkelijk, omdat ze vaak experimenteren met levendige kleuren om een uniek karakter aan de kamer toe te voegen. Het bedrijf richt zich ook op duurzaamheid, wat tot uiting komt in het gebruik van milieuvriendelijke materialen en productiemethoden in sommige van hun ontwerpen. Het is belangrijk om te onthouden dat Vitra lampen divers zijn en dat er variaties kunnen zijn in de specifieke kenmerken tussen verschillende modellen.
Tijdens een reis naar New York halverwege de jaren 50 ziet Willi Fehlbaum een stoel die zo fascinerend is dat hij moet uitzoeken wie hem heeft ontworpen. De stoel, ontworpen door Ray en Charles Eames, veranderde zijn leven en Fehlbaum besloot om meubelfabrikant van designmeubels te worden. Na jaren onderhandelen kreeg hij in 1957 eindelijk de licentie en verkreeg hij niet alleen de rechten op het werk van Ray en Charles Eames, maar ook op dat van George Nelson, Alexander Girard en Isamu Noguchi.
Het was een beslissend moment voor Vitra, dat vandaag de dag zijn hoofdkantoor heeft in Birsfelden bij Basel. Al meer dan 60 jaar werken ze samen met vele invloedrijke en innovatieve ontwerpers, waaronder Jasper Morrison, Mario Bellini, Antonio Citterio en de Deense architect Verner Panton. Samen breken ze met tradities, stellen ze de status quo in vraag en presenteren ze voortdurend nieuwe en betere oplossingen voor interieurdesign.
In 1989 werd het particuliere Vitra Design Museum opgericht door de zoon van Willi en Erika Fehlbaum, Rolf Fehlbaum. Hij begon stoelen te verzamelen in de jaren 1980 en nadat hij er een paar had verzameld, begon hij ze te ordenen in een verhaal. In eerste instantie bewaarde hij de stoelen in zijn kantoor, maar nadat een van de stoelen per ongeluk brak, besloot hij dat een museum een geschikte oplossing zou zijn voor zijn collectie.
Het museum ligt in de stad Weil am Rhein, op een steenworp afstand ten noorden van de Zwitserse stad Bazel aan de Duitse kant van de grens. Tegenwoordig richt het museum zich op interieurontwerp en meubels, met als middelpunt de Amerikaanse ontwerpers Ray en Charles Eames. Andere ontwerpers zoals Michael Thonet, Richard Hutten, Jean Pruvé, Dieter Rams, George Nelson, Alvar Aalto en Verner Panton zijn ook vertegenwoordigd. Het Vitra Design Museum heeft een van de grootste collecties designmeubels ter wereld en toont alle belangrijke stijlperiodes in meubeldesign.
Vandaag de dag wordt Vitra geleid door de derde generatie van de familie en de oorspronkelijke oprichters, de heer en mevrouw Vitra. Fehlbaum, zijn zeker trots op hun kleindochter Nora Fehlbaum, die tegenwoordig een groot deel van de middelen van het bedrijf richt op vergroening, recyclebaarheid en duurzaamheid.
Jean Prouvé was een Franse ontwerper en ingenieur die leefde van 1901 tot 1984. Hij stond bekend om zijn werk op het gebied van industrieel ontwerp en architectuur. Prouvé was een pionier in het gebruik van industriële materialen zoals staal en aluminium in ontwerp en constructie. Hij stond bekend om zijn vermogen om esthetiek en functionaliteit in zijn werk te combineren.
Prouvé ontwierp van alles, van meubels tot huizen en scholen. Hij was een voorvechter van het toegankelijk maken van goed design voor iedereen en was betrokken bij het creëren van innovatieve en betaalbare huisvesting na de Tweede Wereldoorlog. Hoewel Prouvé niet dezelfde brede erkenning kreeg als sommige andere ontwerpers uit zijn tijd, is zijn werk vandaag de dag herontdekt en gewaardeerd om zijn eenvoudige elegantie en functionaliteit. Hij heeft een grote invloed gehad op modern design en architectuur en zijn werk blijft ontwerpers vandaag de dag inspireren.
Jean Prouvé ontwierp verschillende lampen die zijn benadering van eenvoudige en functionele ontwerpen weerspiegelden. Zijn lampen combineerden industriële materialen en productietechnieken met een esthetische aantrekkingskracht. Hieronder staan enkele van de beroemde lampen die hij ontwierp:
Lampe de Bureau bureaulamp: Deze bureaulamp heeft een verstelbare arm en een eenvoudige, functiegerichte kap. Hij is ontworpen voor taakverlichting op een bureau en heeft een tijdloze aantrekkingskracht met zijn industriële esthetiek.
Prouvé lampen staan bekend om hun duurzaamheid en functionaliteit. Ze zijn voorbeelden van zijn vermogen om moderne productiemethoden te integreren met een eenvoudige en esthetisch aangename ontwerpfilosofie. Hoewel de lampen van Prouvé vele jaren geleden zijn ontworpen, zijn ze vandaag de dag nog steeds verkrijgbaar en worden ze beschouwd als klassiekers in de verlichting.