KENNIS OVER DIMMERS
Je wordt wakker met een licht dat je begroet zonder de slaap uit je ooghoeken te blazen en dat past bij de zachte tinten van de ochtend - je eet je ontbijt, laadt het koffiezetapparaat en gaat op je werkplek zitten terwijl je het licht hoger zet - je klokt uit in de namiddag en geeft het licht vol gas om je de laatste boost te geven om het wolvenuurtje door te komen - en je zet het licht weer lager als het tijd is om te genieten van het avondeten en de gezelligheid. Dimmers, dimmers en andere lichtregelsystemen werden voor het eerst uitgevonden om het stroomverbruik te verminderen in een tijd waarin gloeilampen domineerden en de elektriciteitsprijzen hoog waren. Er is veel gebeurd en dimmers kunnen tegenwoordig veel meer dan alleen stroom besparen. Maar welke moet je kiezen? Moet de dimmer op de draad zitten of moet hij in het stopcontact worden ingebouwd? Voor welke lampen moet je kiezen? De markt voor dimmers kan een jungle zijn, daarom hebben we alle kennis op deze pagina verzameld om je te helpen de juiste oplossing te kopen! Leer precies hoe je de juiste lichtregeling voor lampen in je huis kunt krijgen!
LED-dimmer
Een LED-dimmer is er eigenlijk in drie smaken: de dimmer die in je designlamp wordt ingebouwd, de dimmer die op het snoer van je lamp wordt gemonteerd en de dimmer die naast de fitting aan de muur zit. Dit zijn de belangrijkste types - en we concentreren ons in dit artikel op de laatste twee, omdat dat de types zijn die je achteraf monteert.
Beide types werken op dezelfde manier, maar terwijl de fitting door een elektricien moet worden geïnstalleerd, kun je zelf een dimmer op je lamp monteren. Er zijn veel verschillende dimmers verkrijgbaar en hieronder zie je de vele opties binnen de dimmers - maar hoe zorg je ervoor dat je de juiste kiest - en hoe voorkom je de gevreesde fout waarbij de LED-lamp knippert wanneer deze wordt gedimd?
Bereken watts en kies de juiste dimmer
Het kiezen van een dimmer is eigenlijk niet moeilijk of ingewikkeld - maar het vereist wel dat je je lampen en dimmers kent en dat je de basiswiskunde van de basisschool nog weet!
Bij het kiezen van een LED-dimmer is het je misschien opgevallen dat er een wattagewaarde op de dimmer staat. Het wordt meestal geschreven als een interval en kan er typisch zo uitzien:
LED Dimmer 5000 (4-250W)
Maar wat betekent dit getal en wat moet je kiezen? Het bereik moet in wezen worden gezien als een maximum en minimum - en als je LED lampen knipperen met een dimmer, is dat waarschijnlijk omdat ze schijnen met een lagere intensiteit dan het minimum dat is ingesteld door de dimmer.
- Maximum is het maximale wattage dat de dimmer aankan. Dit betekent dat de lamp - of lampen - die je aansluit in dit geval nooit meer dan 250W mag gebruiken - en hier moet aan worden toegevoegd dat LED-lampen vaak een paar seconden meer stroom gebruiken als ze worden ingeschakeld dan wat er op de lamp staat aangegeven. 250W is veel voor LED lampen, maar vergeet niet dat je in sommige gevallen meer dan één lamp nodig hebt in je verlichtingsinstallatie.
- Minimum is de minimale hoeveelheid stroom die de lampen gebruiken. Dit betekent dat je lamp - of lampen - niet minder mag verbruiken dan het aangegeven minimum. Als je bijvoorbeeld een 5W lamp koopt en je dimmer gaat omlaag naar minimaal 4W, dan kun je het vermogen van je lamp aanpassen tussen 4 en 5 watt. Als je LED-lamp bijvoorbeeld 3,5W verbruikt, knippert hij.
Als je verlichtingsinstallatie meer dan één lamp bevat - of als je je fittingdimmer bijvoorbeeld voor meer dan één lamp met één lichtbron wilt gebruiken - dan moet je het totale aantal watt berekenen.
Dit doe je door het aantal lampen te nemen in wat je wilt dimmen en deze te vermenigvuldigen met het aantal watt dat ze gebruiken. Als je lamp vier lampen van elk 20W gebruikt, moet je de 20W met vier vermenigvuldigen, wat 80W is. Neem vervolgens de 80W die de lampen samen gebruiken en vermenigvuldig dit met 1,25 om te compenseren voor het extra vermogen dat een paar seconden wordt gebruikt wanneer de lampen aangaan. Dit betekent dat je in dit voorbeeld een dimmer nodig hebt met een maximale waarde van 100W.
Dimbare LED-lamp
Of het nu gaat om een filmavond, een spelletjesavond, een romantisch diner of als je midden in de nacht naar de wc moet, dimbare LED-lampen zijn een geweldige aanvulling op je verlichtingsarsenaal - maar hoe zorg je ervoor dat je de juiste kiest? En kan degene die je kiest werken met je dimmer?
Bij het dimmen van een LED-lamp zijn er eigenlijk twee manieren om dit te doen:
- Analoog: als je je dimmer instelt op 10%, vermindert de dimmer het vermogen van de lamp. Dit betekent dat er minder stroom naar de lichtbron wordt gestuurd, waardoor het licht wordt gedimd.
- Golflengtemodulatie: als je je dimmer op 10% zet, is de tijd tussen het in- en uitschakelen van de lamp korter. LED lampen schakelen zichzelf ongelooflijk snel aan en uit, sneller dan het oog kan waarnemen. Als de dimmer op 10% staat, brandt de lamp 10% van de tijd.
Beide methoden geven hetzelfde resultaat en de manier waarop de dimmer werkt is niet relevant voor jou, de gebruiker - maar het is de moeite waard om te weten hoe het werkt en waarom je geen traditionele dimmer kunt gebruiken voor je LED lampen, net zoals je geen gloeilamp of halogeenlamp kunt gebruiken met een LED dimmer. Bovendien werken LED lampen met veel minder stroom dan traditionele lampen.
Het belangrijkste is dat je een LED lamp kiest die dimbaar is. Niet alle LED lampen zijn dimbaar en je hebt je misschien afgevraagd waarom dimbare lampen duurder zijn dan gewone lampen. Een klassieke gloeilamp kan worden gedimd door simpelweg de hoeveelheid stroom die ernaar toe wordt gestuurd af te remmen - een LED is niet zo eenvoudig. Een dimbare LED - of dimbare led - bevat een schakeling die de lamp in staat stelt om te gaan met de veranderende fase en de veranderende stroom die ernaar toe wordt gestuurd.
Kies daarom altijd voor een dimbare LED lamp als de lamp gebruikt moet worden met dimbare schakelaars, lampen met ingebouwde dimmers, etc.
Je kunt echter wel een dimbare lamp gebruiken in een niet-dimbare lamp.
3-traps dimbare lampen
Als je je licht precies aan je wensen wilt kunnen aanpassen, maar niet je elektrische gereedschapskist tevoorschijn wilt halen, zijn er lampen die zo slim zijn dat ze kunnen dimmen zonder een aparte dimmer of dimschakelaar.\ 3-step, of 3-stage dimbare lampen, is het concept en is in wezen een lamp die je in drie niveaus kunt dimmen. Het leuke van deze kleine lampjes is dat je de lamp kunt dimmen met je normale wandschakelaar. Je monteert gewoon de lamp in de lamp en drukt één, twee of drie keer op de wandschakelaar om de helderheid te regelen.\ Het voordeel van deze lampen ten opzichte van een klassieke dimoplossing is dat je geen nieuwe stopcontacten of dimmers van derden hoeft te installeren op de bedrading van je lampen. Het voordeel van 3-staps ten opzichte van slimme lampen is dat ze geen stroom verbruiken als het licht niet aan is. Een nadeel van de meeste slimme lampen is dat ze altijd stroom gebruiken, omdat ze altijd verbonden zijn met je bridge of je smartphone.
Hoe installeer ik een dimmer op het snoer van de lamp?
Je mag zelf een dimmer op het snoer van je lamp installeren, in tegenstelling tot wanneer je een gat in de muur wilt maken voor een nieuwe dimbare fitting. Het proces is eenvoudig, maar onthoud dat als je een dimmer gaat installeren, de garantie komt te vervallen. Zoals altijd gelden de volgende vuistregels: meet twee keer, knip één keer en lees de handleiding!
- Schakel de stroom uit en haal de stekker uit het stopcontact - werk nooit aan lampen die in het stopcontact zitten.
- Bepaal waar op de lamp je de dimmer wilt plaatsen - zorg ervoor dat hij ergens op het snoer zit waar je er gemakkelijk bij kunt.
- Snijd de kabel door! - en zorg ervoor dat je op de juiste plaats snijdt! Twee keer meten, één keer snijden. Gebruik een tang of iets dergelijks.
- Strip de buitenmantel van de draad - hierdoor worden de twee binnenste draden zichtbaar. Strip zowel het stuk dat je hebt afgesneden als het stuk dat nu aan de lamp hangt. We raden aan om ongeveer een centimeter isolatie te verwijderen.
- Open je klep en inspecteer! - Niet alle dempers zijn hetzelfde, dus je moet nu de demper openen en de handleiding nog eens lezen. Zoek de positieve en negatieve aansluitingen.
- Strip de binnenmantels en monteer - Wanneer het kale koper zichtbaar is, rol het dan in een punt met je vingers. Installeer de negatieve draad (meestal blauw) en de positieve draad (meestal bruin) in de dimmer en gebruik de trekontlasting als je dimmer die heeft. Zorg ervoor dat geen koper koper raakt, want dan ontstaat er kortsluiting. We raden aan om ongeveer een centimeter isolatie te verwijderen.
- Sluit de dimmer en test je installatie - als alles werkt, zou je lamp nu moeten dimmen!
Dimbare gloei- en halogeenlampen
Halogeenlampen zijn nu vooral te vinden in koelkasten en koplampen, en de meeste gloeilampen zijn al lang niet meer bruikbaar, tenzij ze in een oven of een retro-coole schuurlamp zitten. Beide soorten lampen worden niet meer verkocht in de EU - maar misschien heb je een oudere, speciale lamp of lamp die je wilt dimmen.
Als je een oudere lamp hebt met een ingebouwde dimmer, heb je misschien gemerkt dat een moderne LED-lamp knippert als je hem monteert - en dat komt omdat het dimmechanisme is ontworpen om te werken met halogeen- of gloeilampen. Daarom raden we je aan contact op te nemen met je plaatselijke lampenwinkel om te zien of ze halogeenlampen op voorraad hebben. De halogeenlamp werd verboden in een EU-richtlijn uit 2018 - maar het is als winkelier niet illegaal om een halogeenlamp te verkopen als je deze vóór 2018 hebt aangeschaft voor je voorraad.
Als alles misgaat, kun je misschien een oven- of koelkastlamp gebruiken - maar houd er rekening mee dat de lichtopbrengst dan minder is.
Philips Hue Dimmerschakelaar
Als je kiest voor een slimme lamp in plaats van traditionele LED-verlichting, hoef je je geen zorgen te maken over dimmers en dimschakelaars omdat alles vanaf je telefoon wordt bediend - maar als je toch de eenvoud van een dimmer aan de muur nodig hebt, maken verschillende fabrikanten van slimme lampen verschillende oplossingen, en hier willen we graag de Philips Hue Dimmer Switch uitlichten.
De elegante combinatie van afstandsbediening en stopcontact wordt aan de muur bevestigd en eenmaal aangesloten op je andere Philips Hue-verlichtingssysteem kun je de kamerverlichting eenvoudig bedienen met de dimschakelaar. Hij wordt bevestigd met dubbelzijdige tape en de schakelaar zelf zit met magneten vast aan de achterplaat die je monteert - dus als je je in huis moet verplaatsen, kun je hem gemakkelijk in je zak steken en meenemen op avontuur.