PLAATSING VAN VERLICHTING IN DE BADKAMER

Bij het plaatsen van verlichting in je badkamer moet je op een aantal dingen letten. Waar moeten de lampen worden opgehangen in relatie tot vocht en welke mate van dichtheid (IP-code) moeten ze hebben. Als je kamer hoger is dan 2,25 meter, kun je alle lampen installeren die een minimale IPX0-classificatie hebben. De lamp moet minstens 120 cm van de douchekop en minstens 60 cm van het bad hangen. Als je kamer echter kleiner is dan 2,25 meter, of als je verlichting dichter bij je douche of bad wilt, hebben de armaturen een hogere dichtheid nodig.


Verschillende zones van de badkamer

Afhankelijk van waar in je badkamer je een lamp wilt installeren, zijn er verschillende eisen voor de dichtheid van de lamp. De mate van dichtheid (ook IP-classificatie genoemd) wordt gebruikt om aan te geven in hoeverre de lamp bescherming biedt tegen het binnendringen van water, stof of onbedoeld contact. Zoals hieronder geïllustreerd, is de badkamer verdeeld in verschillende zones:

  • Zone 0ː IP(X)7
    • Zone 1ː IP(X)4
    • Zone 2ː IP(X)4
    • Zone 3 IP(X)0

Wanneer moet de elektricien worden gebeld?

Je kunt zelf lampen installeren in Zone 3, waar een erkende elektricien niet verplicht is om elektrische installaties, inclusief lampen, uit te voeren. Als je echter verlichting nodig hebt rond je badkuip of in de douche (zone 0, 1 en 2), moet je contact opnemen met je elektricien.

Als je een stopcontact in de badkamer installeert, houd er dan rekening mee dat er geen stopcontacten of andere schakelapparatuur geïnstalleerd mogen worden in Zone 0. In Zone 1 en 2 mogen schakelaars alleen worden geïnstalleerd in SELV-circuits met een nominale spanning van maximaal 12V wisselspanning (vermogenswaarde) of 30V rimpelloze gelijkspanning. De stroombron moet buiten gebieden 0, 1 en 2 worden geplaatst. In Zone 3 mogen stopcontacten, schakelaars en ander schakelmateriaal alleen worden geïnstalleerd als ze worden beschermd door een aparte stroomkring, worden beschermd door SELV of worden beschermd door een aardlekschakelaar met een nominale uitschakelstroom van maximaal 30 mA (HFI of HPFI stroomonderbreker, in woningen echter HPFI stroomonderbreker).

We raden altijd aan om contact op te nemen met je elektricien als je twijfelt over het installeren van verlichting en andere elektrische installaties in je badkamer.