Deens design - vroeger en nu
)
Deens design is populair als nooit tevoren! Deens design verovert de wereld stormenderhand en op het gebied van meubels, accessoires, mode en verlichting staat Denemarken aan de top! Maar wat is het geheim van het succes? Zijn het de oude klassiekers uit de hoogtijdagen van de jaren 50 die Denemarken nog steeds in de voorhoede houden? Of zijn het misschien de nieuwe opkomende merken die het Deense design-DNA opnieuw hebben uitgevonden en er met vernieuwing en innovatie voor zorgen dat Denemarken bij de groten hoort? Laten we een reis terug in de tijd maken en een kijkje nemen naar Deens design.
In de naoorlogse periode bloeiden ontwerp, ontwikkeling en productie weer op. De greep van de oorlog op de wereld verslapte en overal bloeiden nieuwe initiatieven op en kwamen creatieve krachten weer tevoorschijn.
Hans Wegner, Arne Jacobsen en Poul Henningsen zijn enkele van de groten van toen en hun ontwerpen zijn vandaag de dag nog steeds razend populair. In die tijd was het idee om meubels van goed vakmanschap te produceren die toegankelijk waren voor het grote publiek en jarenlang meegingen. Klassiekers als de Mier, de Y-stoel en het Ei waren toen al populair, maar de ontwerpers konden zich waarschijnlijk niet voorstellen hoe populair ze zoveel jaar later nog steeds zouden zijn!
Poul Henningsen ontwierp zijn eerste populaire PH lamp al in 1926, maar pas met de PH5 lamp, geproduceerd in 1958, werd de PH lamp een begrip. De lamp was meteen een succes dankzij de revolutionaire kapvormen die een verbazingwekkend en ongekend licht creëerden! Deens design werd synoniem met modernisme en functionalisme, wat erg populair was in de naoorlogse periode, toen er behoefte was aan vernieuwing en eenvoud. Vandaag de dag zijn de PH lampen erg populair en hangen ze in talloze Deense huizen.
De bekende, handgemaakte houten figuurtjes van Kay Bojesen zijn tegenwoordig te vinden in de meeste Deense huizen en hebben met hun goedmoedige uitdrukkingen en hoge kwaliteit ook hun weg gevonden naar de rest van de wereld! Kaj Bojesen ontwierp de aap als haakje voor de kinderkamer en sindsdien zijn er nog veel meer dieren en figuren aan de collectie toegevoegd.
Blauw en wit is meestal geen synoniem voor Denemarken, maar in dit geval wel! Royal Copenhagen is waanzinnig populair en dankzij het prachtige ontwerp en de hoge kwaliteit worden er over de hele wereld stapels Royal Copenhagen-porselein verkocht!
Maar terug naar de lampen! Veel grote ontwerpers uit het verleden en het heden hebben een of meer grote designlampen op hun CV staan, en je kunt hier over een paar van de groten lezen.
)
Krankzinnig en gebeten door een waanzinnig kleurenpalet waren slechts enkele van de termen waarmee ontwerper Verner Panton begin jaren 60 door het grote publiek werd beschreven. In een tijd waarin ontwerpers als Arne Jacobsen en Hans Wegner domineerden en natuurlijke materialen en eenvoudig design gebruikten, was Verner Pantons focus op door de mens gemaakte materialen en snelle productie ongehoord voor die tijd en werd Verner Pantons doel om meer kleur in de wereld te brengen volledig bereikt.
Verner Panton ontwierp kamers, lampen en meubels - allemaal in hetzelfde gekke kleurenschema en dezelfde designtaal. Het beroemdst is de Panton stoel, het eerste meubelstuk dat uit een vormstuk werd gemaakt en wereldwijd werd geprezen.
De lampen zijn ook een hoofdstuk apart! Verner Panton heeft een groot aantal lampen ontworpen, waaronder Globe, Fun, Panthella, Flowerpot, Moon, Spiral en Wire.
)
Arne Jacobsen werd geboren in 1902 en volgde zijn opleiding tot architect in 1924. Na zijn afstuderen begon hij in 1927 aan een nieuwe opleiding aan de Academie voor Schone Kunsten in Kopenhagen. Arne Jacobsen dacht innovatief en was sterk beïnvloed door zijn architecturale achtergrond en hij werd al snel een van de jonge talenten op de school.
In de jaren 1930 zette Arne Jacobsen zijn naam echt op de kaart en ontstond de hele nieuwe stijl, het Internationaal Functionalisme, met Arne Jacobsen in de voorhoede. In de jaren daarna ontwierp Arne Jacobsen talloze huizen in Denemarken en daarbuiten, allemaal met dezelfde eenvoudige, functionalistische en moderne uitdrukking. Het stadhuis van Rødovre, de Nationale Bank van Denemarken en het stadhuis van Aarhus zijn allemaal iconen die zijn ontworpen door Arne Jacobsen.
In de jaren 1950 legde Arne Jacobsen zich ook toe op meubelontwerp en lampen, met onder andere de AJ, Royal, Eklipta en Bellevue lampen als resultaat.
)
Een van de nieuwe Deense ontwerpers is Tom Rossau. Autodidact ontwerper die zijn carrière begon in de kelder van zijn ouderlijk huis in Fårevejle, Denemarken. Aanvankelijk gebruikte hij LEGO en andere materialen die hij bij de hand had, maar al snel kreeg hij een richting en begon hij met de productie van leren kleding. Tom ontwierp en naaide het zelf, wat leidde tot de opening van een winkel in 1997 in Kopenhagen. Na een paar jaar werd er niet alleen leren kleding ontworpen in de winkel en werden er ook lampen aan de collectie toegevoegd.
Sinds 2004 werkt Tom voornamelijk met natuurlijk houtfineer, met prachtige lampen als resultaat! Aanvankelijk waren deze lampen alleen verkrijgbaar in de oude winkel aan de Istedgade in Kopenhagen, maar in 2006 werden TR4, TR5, TR6 en TR7 geïntroduceerd bij een breder publiek op de meubelbeurs van Kopenhagen, waar TR7 de "publieksprijs" kreeg.
)
et designbedrijf Normann Copenhagen werd in 1999 opgericht door Jan Andersen en Poul Madsen. Het bedrijf is gevestigd in Østerbro in Kopenhagen en ontwerpt meubels, textiel, lampen en woonaccessoires. Het bedrijf begon klein met een paar producten, maar na de financiële crisis realiseerden de twee eigenaren zich dat het assortiment moest worden uitgebreid, dus werd Normann Copenhagen prominenter aanwezig in de winkels.
Van een blikopener van £20 tot een bank van £24.000. - Het aanbod is groot en er is voor ieder wat wils. Normann is ook erg groot in lampendesign en heeft met de lampen Amp, Bell, Norm 69 en Ikano naam gemaakt in de wereld van designlampen.
Deens design weet nog steeds te verrassen en aan de top te blijven op het gebied van meubels, verlichting en architectuur, waardoor het merk "Made in Denmark" iets is om trots op te zijn en iets dat een grote groei doormaakt! Zowel de oude klassiekers als de nieuwe ontwerptalenten hebben het waanzinnig goed gedaan en doen dat nog steeds, en de toekomst ziet er rooskleurig uit - Deens design is en blijft een zekere winnaar!