KENNIS OVER LICHTBRONNEN
Lees meer over de lichtbronnencirkel!
Navigeren door de enorme selectie lichtbronnen kan verwarrend zijn. Welke lichtbronne kiezen? Hoe is het licht en waar kun je wat het beste gebruiken? We proberen het hier voor je op een rijtje te zetten, zodat het wat overzichtelijker wordt.
Dit is wat je moet weten:
De contactdoos: Voordat je begint na te denken over kleurtemperatuur en CRI-waarden, moet je precies onderzoeken welke contactdoos je nodig hebt! Kijk naar zowel het type fitting als de afmetingen om er zeker van te zijn dat de lamp past bij jouw specifieke lamp.
Dimbaarheid: Als de lamp op de een of andere manier dimbaar moet zijn, zorg er dan voor dat de lamp die je koopt dimbaar is - nadat de hele wereld is overgeschakeld op LED, is dit niet vanzelfsprekend! Lees meer over demping hier!
Kleurweergave: Dit betekent hoe goed de lamp is in het reproduceren van kleuren zoals ze in de natuur in natuurlijk licht verschijnen! Kies een lamp met een goede kleurweergave - d.w.z. een CRI van minstens 90 - op plaatsen waar kleurweergave bijzonder belangrijk is.
De kleur van licht: Licht is niet zomaar licht! Beoordeel welk type licht je zoekt:
- 2.700-3.300 Kelvin is een warm licht dat lijkt op het licht van een gloeilamp.
- 3.300-4.000 Kelvin geeft een neutraal licht.
- 4000 Kelvin geeft een koel licht.
Als vuistregel geldt dat een Kelvin van 2.500-2.700 het beste licht is om in te ontspannen, een Kelvin van 4.000-4.500 het meest optimaal is om in te werken en een Kelvin van 6.000 of hoger goed is voor winterdepressies of als je wat extra energie nodig hebt.
De verschillende fittingen op de lampen
Er zijn veel verschillende stopcontacten voor gloeilampen, maar de meest voorkomende zijn:
E27 (één grote fitting) E14 (één klein stopcontact) G9 (éénpinslamp) GU10 (één gloeilamp)
:format(jpeg))
LED
LED is tegenwoordig de standaard in gloeilampen. De kleine, enorm efficiënte en heldere gloeilamp heeft langzaam de verlichtingsmarkt overgenomen met zijn lange levensduur en energiebesparende karakter. Velen herinneren zich misschien nog de tijd van de gloeilamp, gevolgd door het tijdperk van de spaarlamp - maar het is een feit dat we ons nu in het gouden tijdperk van de LED bevinden! Als je een LED nodig hebt, moet je op een aantal dingen letten:
Lumen
Lumen (lm) is gelijk aan de helderheid die een lichtbron uitstraalt. Je kunt ongeveer op het volgende rekenen:
- 2-4W = 200-300 lumen,
- 3-5W = 300-500 lumen,
- 5-7W = 500-700 lumen,
- 8-10W = 700-1000 lumen,
- 10-13W = 1000-1250 lumen,
- 13-20W = 1250-2000 lumen
De prachtige LED-uitvinding
De eerste echte LED-lamp werd begin jaren zestig uitgevonden op de ontwikkelingsafdeling van General Electric door Nick Holonyak Jr. - en was een kleine rode diode, vergelijkbaar met degene die je waarschijnlijk op je tv hebt zitten en die je eraan herinnert dat hij stand-by staat.
De uitvinding was een verdere ontwikkeling van de infrarood-LED die het jaar daarvoor was uitgevonden door Gary Pittman en Robert Biard bij Texas Instruments en net als zijn voorganger hadden de piepkleine diodes nog een lange weg te gaan voordat ze echt een doel hadden.
In de jaren zestig en zeventig werden meer kleuren en LED-kleuren uitgevonden en tegelijkertijd werden de kleine lichtstralers steeds efficiënter - het was echter de klassieke spaarlamp, die eigenlijk een TL-buis is, die de wapenwedloop won om de spaarlamp te worden toen mensen wanhopig waren om energie te besparen tijdens de oliecrisis van 1973.
De spaarlamp was een klein obstakel voor de ontwikkeling van commerciële LED-lampen - maar hoewel de ontwikkeling niet zo snel ging, ging het net zo rustig verder met LED-verlichting - en in 1994 werd de ultraheldere blauwe LED uitgevonden, die LED-beeldschermen mogelijk maakte en indirect betekende dat het eindelijk mogelijk was om een LED-lamp te produceren die net zo goed brandde als een klassieke gloeilamp.
CRI staat voor Colour Rendering Index en beschrijft hoe goed een lamp licht weergeeft. LED's werden lange tijd geplaagd door slechte kleurweergave - en krachtige blauwe LED's zouden dat probleem kunnen oplossen. Als het blauwe licht wordt uitgestraald door een lamp die aan de binnenkant is gecoat met gele fosfor, ontstaat er wit licht - fosfor dankt zijn naam aan het Griekse woord voor lichtbrenger.
De volgende jaren werden besteed aan het perfectioneren van de witte LED - en de innovatie kwam pas echt van de grond toen het Amerikaanse ministerie van Energie zich realiseerde hoeveel stroom LED-lampen potentieel konden besparen.
De grote voordelen van LED
Tegenwoordig is het mogelijk om LED-lampen te krijgen die zelfs kunnen wedijveren met sommige van de beste gloeilampen - en met de juiste LED kun je veel voordelen behalen ten opzichte van ouderwetse lampen. Er zijn tegenwoordig zelfs LED-lampen die er net als kaarsen uitzien Hier zijn zes redenen waarom je zou moeten investeren in een LED-arsenaal van lampen en lampen:
- 1. Lager energieverbruik Het eerste punt spreekt misschien voor zich, maar het is het vermelden waard dat LED's aanzienlijk minder stroom verbruiken dan gloeilampen, spaarlampen en halogeenlampen. Het is moeilijk om specifieke cijfers te geven, omdat alle LED-lampen anders zijn, net als gloeilampen - maar een vuistregel is dat een gloeilamp van 60 watt kan worden vervangen door een LED van 8 watt.
- 2. Lagere warmteafgifte We hebben waarschijnlijk allemaal wel eens geprobeerd om een recent doorgebrande gloeilamp te vervangen en onze vingers verbrand. De reden waarom LED lampen minder stroom verbruiken is dat een LED efficiënter energie omzet in licht - een gloeilamp verliest een enorme hoeveelheid energie aan warmte. Dit betekent dat je LED lamp zowel minder stroom verbruikt als minder warm wordt. Op die manier hoef je je geen zorgen te maken over lampenkappen die verkleuren door hitte - en op die manier kunnen lampenfabrikanten nog spannendere lampen maken.
- 3. Hoge en snelle kleurreproductie Degenen onder ons die in het tijdperk van de spaarlamp leefden, herinneren zich waarschijnlijk nog wel het vervelende en doffe licht dat die kleine gedraaide compacte fluorescentielampen boden. Om er niet uit te zien als een stationstoilet moest de verlichting in de woonkamer al lang voordat de gasten arriveerden worden aangezet, en het kon lang duren voordat de spaarlampen niet langer zowel het decor als de gasten verkleurden - om nog maar te zwijgen van het gezondheidsrisico van het per ongeluk laten vallen van een van de kleine lampen die kwikdamp bevatten. Met een LED-lamp geef je je omgeving het licht dat ze verdient vanaf het moment dat je de lichtschakelaar aanzet. LED heeft op zich geen opwarmperiode en een lamp met een hoge CRI-waarde is mooi van het begin van het feest tot het einde.
- 4. Lange levensduur Vroeger was naar de supermarkt gaan omdat er een lampje was gaan branden een normaal onderdeel van het dagelijks leven - dat is nu niet meer het geval. LED lampen gaan tienduizenden uren mee en sommige fabrikanten beloven zelfs tot 100.000 uren.
- 5. Kleinere vormfactor Tegenwoordig kunnen kleine LED-lampjes worden geproduceerd, waardoor lampenfabrikanten vormen kunnen maken die voorheen onmogelijk waren. De lange levensduur betekent ook dat lampenfabrikanten zich geen zorgen hoeven te maken over de beschikbaarheid van vervangende lampen - wat betekent dat ze uniek gevormde lampen kunnen maken. Daarom zijn er tegenwoordig veel meer unieke lampen die breken met klassieke lampvormen.
- 5. LED lampen zijn de enige gloeilampen die tegenwoordig verkrijgbaar zijn In 2009 begon de uitfasering van gloeilampen van 100 watt, in 2012 alle gloeilampen, in 2018 halogeenlampen en in 2021 spaarlampen. We bevinden ons echt in het gouden tijdperk van LED-lampen - en de kleine, compromisloze energiebesparende lichtzenders lijken echt de beste lampen die er zijn. Elk jaar worden de kleurweergave, het licht en het stroomverbruik van LED lampen efficiënter en er zijn geen tekenen dat deze trend stopt.
Kleurweergave
Houd er rekening mee dat te wit en te koud licht ongemak kan veroorzaken en dat te geel licht een onnatuurlijke kleurweergave geeft. Het vermogen van het licht om kleuren te reproduceren wordt beoordeeld op een schaal van 0-100 CRI. Dit staat voor Colour Rendering Index. Als maatstaf is het vermogen van daglicht om kleuren te reproduceren 100 CRI.
De LED-wereld heeft de afgelopen jaren een lange weg afgelegd - waar vroeger werd gezegd dat halogeen- en gloeilampen beter presteerden dan LED-licht, wordt nu gezegd dat LED-lampen net zo'n goede kleurweergave kunnen hebben als de klassieke lampen hadden voordat ze illegaal werden.
De toekomst is rooskleurig
Philips is een samenwerking aangegaan met Apple om Philips Hue te ontwikkelen. Dit zijn lampen en lampen die je kunt coderen om precies te doen wat jij wilt.\ Het zal zeker het licht van de toekomst zijn.
Download gewoon de app en je kunt de helderheid en kleur instellen (je kunt kiezen uit 16 miljoen kleuren) en je kunt het licht zo coderen dat het op bepaalde tijden aangaat. Zet 's avonds af en zet 's ochtends weer op.\ Je kunt het gebruiken als diefstalbeveiliging als je op reis bent, omdat je het in en uit kunt schakelen op willekeurige plekken in huis.\ Er zijn talloze mogelijkheden voor wat je je licht nu kunt laten doen.
Philips Hue is verkrijgbaar in E27, E14, GU10 en zowel als normale als deco lampen - maar ook als ingebouwde LED's in Hue's eigen lampen.
Bekijk alle Philips Hue-producten hier.