Multi-Lite - Een mooie en functionele lamp van Louis Weisdorf


De Deense architect en technisch ontwerper Louis Weisdorf zit achter een aantal iconische designklassiekers in verlichting. Een van zijn populairste lampen, de Multi-Lite hanglamp, ontwierp hij in 1972 en werd toen door Lyfa geproduceerd in twee verschillende kleurencombinaties; wit met een chromen ring of een messing versie met een witte binnenkant. Sinds 2016 wordt de lamp geproduceerd door het Deense verlichtingsbedrijf Gubi, in nauwe samenwerking met Louis Weisdorf. Naast de originele kleurencombinatie is de lamp nu verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Een lamp met verschillende looks

Volgens Louis Weisdorf zijn lampen meestal statisch in hun vorm en expressie - zodra ze zijn ontworpen, in productie genomen en geïnstalleerd in huis, zijn ze wat ze zijn! Met de wens om een lamp te maken die meer kon dan dat, begon hij met het ontwerpen van een lamp waar de gebruiker zijn eigen stempel op het ontwerp kon drukken. Het doel was om de lamp gemakkelijk te kunnen verwisselen als je variatie wilde of nodig had: "Toen bedacht ik Multi-Lite, met kappen die in verschillende posities kunnen worden gedraaid, waardoor het uiterlijk van de lamp aanzienlijk verandert en het licht in nieuwe richtingen wordt gestuurd. En mijn theorie dat kopers het uiterlijk van hun lamp zelf moeten kunnen beïnvloeden, lijkt te kloppen".

De karakteristieke lampenkap bestaat uit verschillende elementen; twee cilindrische kappen in het midden die de lichtbron in het midden verbergen en een opwaarts en neerwaarts licht toelaten. De twee buitenste kappen hebben elk de vorm van een kwart bol en kunnen rond de centrale as van de lamp worden gedraaid. Ze kunnen dan zo worden geplaatst dat ze een halve bol vormen die licht van onderen of van boven laat ontsnappen. De twee kappen kunnen onafhankelijk van elkaar worden versteld, waardoor ze in een asymmetrische positie kunnen worden gezet die de lamp niet alleen een spannende en opvallende uitstraling geeft, maar tegelijkertijd ook een spannend asymmetrisch licht creëert.

Bekijk de hele serie hier, die vandaag bestaat uit een hanglamp in twee verschillende maten, een tafellamp en een vloerlamp.


Louis Weisdorfs interesse in vorm en ontwerp

Louis Weisdorf realiseerde zich al vroeg dat hij een gevoel voor ruimte had en in staat was om het te visualiseren. Twee zeer belangrijke voorwaarden voor het werken met vorm en ontwerp. Hij had ook een aangeboren behoefte om het uiterlijk te veranderen en de functie van dingen om hem heen te verbeteren, dus ontwerper worden was een voor de hand liggende keuze. Hij werd daarom opgeleid aan de Royal Danish Academy of Fine Arts School of Architecture, waar het programma in die tijd nog Industrieel Ontwerpen omvatte.

"Het was een beetje toevallig dat ik met lichtontwerp begon te werken. Uiteindelijk werkte ik voor PH (Poul Henningsen) en later voor Verner Panton. In het bijzonder leerde ik de principes van PH voor het afschermen van de lichtbron zodat het niet verblindt". Zegt hij in een interview en voegt eraan toe dat hij pas de kans kreeg om lampen te ontwerpen toen hij als architect bij Tivoli Gardens werkte.


Zijn eerste onafhankelijk ontworpen lamp was de Konkylie hanglamp uit 1964. Geïnspireerd door de verlichtingsprincipes van PH, de fantasiewereld van Verner Panton en de kleurrijke, creatieve omgeving van Tivoli. Maar wat het vooral bijzonder maakte, was dat het was opgebouwd uit 12 uniforme latten. Een speciale Tivoli-versie, die aan de buitenkant goud geanodiseerd was en aan de binnenkant afwisselend oranje en rood geschilderd, werd door de hele tuin opgehangen. Een paar Konkylie-hangers hangen nog steeds bij de Chinese Toren.

Het idee van lampen die bestaan uit uniforme elementen is een van de kenmerken van het verlichtingsontwerp van Louis Weisdorf. Hetzelfde principe zie je bijvoorbeeld terug in de bekende bolvormige Turbo hanger, maar ook in de Facet lamp en de prachtige conch hanger. "Een van de dingen die me fascineerden was het zeer eenvoudige constructieprincipe, maar ook dat je het uiterlijk van de lampen kon variëren door verschillende kleuren lamellen te mengen. Maar na verloop van tijd miste ik meer variatiemogelijkheden, totdat ik op een compleet nieuw idee kwam. Waar de inspiratie vandaan kwam, ik heb geen idee".

Nauwe samenwerking met GUBI

Louis Weisdorf leerde de familie Gubi kennen toen ze in dezelfde buurt in Frederiksberg woonden en kinderen hadden die naar dezelfde school gingen. Het duurde echter vele jaren voordat GUBI zijn Turbo hanger herkende en aanbood om hem in productie te nemen. Dit was het begin van een succesvolle samenwerking aan Multi-Lite, die later werd aangevuld met de vloerlamp en tafellamp in vele kleurencombinaties.

Gubi is een Deens designbedrijf dat zowel meubels als lampen produceert. Ze leggen de nadruk op esthetiek, functionaliteit en creativiteit en de Multi-Lite lamp van Louis Weisdorf past daar perfect bij.