KASPER THORUP - EEN OPKOMENDE DEENSE ONTWERPER

We spraken met Kasper Thorup over wat hem drijft en niet in de laatste plaats over zijn ontwerp. Kasper Thorup werd bekend in Denemarken na zijn deelname aan het lifestyle- en cultuurprogramma Danmarks næste klassiker van DR1. Lees verder om meer te weten te komen over een echte "houtman" die helemaal van hem is en die een speciale passie heeft gevonden in het tot op het bot snijden als het gaat om expressie en functionaliteit - en we laten je ook kennismaken met zijn spannende lampen.


Creatief van kinds af aan

Kasper zegt dat hij altijd - of in ieder geval zo lang als hij zich kan herinneren - dingen heeft gemaakt en gebouwd. Het spel was om het op te bouwen en er daarna niet mee te spelen, wat vooral zijn kleine zusje teleurstelde.

"Ik tekende, knipte, monteerde en stortte me op allerlei materiële projecten. Mijn ouders moeten soms gedacht hebben dat ik gek was, maar ik heb nooit een idee kunnen loslaten. Als ik eenmaal het idee had dat iets beter en anders kon, dan moest ik het uitproberen. En ze deden het op een grote manier, mijn ouders hebben een beetje van alles gedaan."

Als ik groot ben wil ik worden… Als je Kasper Thorup over zijn ontwerpen hoort praten, lijkt het alsof hij in een compleet andere wereld droomt. Met een creativiteit en gretigheid om uit te dagen en te spelen met materialen die hij al heeft sinds hij heel jong was, is het niet meer dan logisch om te denken dat hij altijd al iets heeft willen zijn met tekenen of het gebruiken van zijn handen. Maar zoals veel kleine jongetjes droomde hij er ook van om politieagent te worden en later werd hij teambuildinginstructeur en zelfs psycholoog.\ We waren benieuwd toen hij echt zijn draai vond en zich thuis voelde.

"Het duurde eigenlijk een paar jaar na de middelbare school voordat ik besefte wat ik echt wilde. Ik denk dat ik dat altijd al heb geweten, maar dacht dat er geen zekere toekomst in zat. Ik wist altijd al dat ik creatief was en ideeën had die ik realiseerde. Toen ik besloot om me aan te melden voor de Koninklijke Deense Academie voor Schone Kunsten in Kopenhagen, voelde het gewoon goed en toen ik begon, wist ik meteen dat ik in mijn element was. Mijn 5 jaar op de academie waren geweldig en een geweldige speeltuin waar ik bijna al mijn wakkere uren heb doorgebracht."

Grote schoenen om te vullen Met een Deense designgeschiedenis die zichzelf al vroeg op de wereldkaart zette als iets unieks op designgebied, heeft Kasper Thorup zeker een paar enorme schoenen te vullen. De Deense designgeschiedenis is een grote inspiratiebron geweest voor ontwerpers en architecten in binnen- en buitenland. Thorup vindt ook inspiratie bij de grote Deense ontwerpers en kruidt het met Kasper Thorup.

"Ik ben geïnspireerd door onze klassieke ontwerptradities. Ik word geïnspireerd door het hedendaagse leven en de dingen waar ik in het dagelijks leven door omringd word. Bouwcomposities, ruwe industrie en natuur. Ik zoek geen inspiratie, het is meer intuïtief voor mij. Ik negeer wat al bestaat en sta open voor alles wat me omringt."

Een creatieve denker zijn is geen 8-16 baan die achter een bureau gedaan kan worden, en daarom zit Kasper Thorup zelden stil met een potlood in de hand en ontwerpt.

"Mijn ideeën en creatieve proces gebeuren plotseling. Ik kan tijdens het eten een idee krijgen en meteen naar mijn atelier gaan om aan de slag te gaan. Als ik mezelf onderdompel in het proces, heb ik totale rust en stilte nodig."

Een man zit voor een raam met de tekst "Studio Thorup Copenhagen" op de achtergrond. Hij is gekleed in een donker jack en kijkt zelfverzekerd in de camera

"Deelname aan Denmark's Next Classic heeft me de kans gegeven om mijn verhaal en manier van werken als ontwerper te vertellen. Mensen kunnen uitnodigen in mijn ontwerpwerk en ontwerpproces is erg leerzaam en opwindend geweest."


4 snelle tips voor Kasper Thorup

Als je luistert naar Kasper Thorup's verhaal, ambities en niet in de laatste plaats zijn passie voor design, ontmoet je een sympathieke en warme jongeman naar wie je echt wilt luisteren. We stelden hem 4 snelle vragen - maar elke keer was het antwoord doordacht en gedetailleerd.

  1. Uw grootste ervaring in design Het is moeilijk te beantwoorden, er zijn veel kleine en grote ervaringen geweest die het geheel ondersteunen. Het is een geweldige ervaring om mijn meubels en lampen in de winkel of bij particulieren thuis te zien. Dat winkeliers, klanten en partners in mijn producten geloven, is voor mij het summum.
  2. Wat lees/luister je op dit moment? Als podcast ben ik een grote fan van "Her går det godt" met Esben Bjerre en Peter Falktoft en als het om lezen gaat, lees ik graag artikelen in het Deense mannenblad Dossier.
  3. Waar brengen je pad en je dromen je naartoe? Ik hoop dat mijn ontwerpwerk me over de hele wereld kan brengen en dat ik internationaal kan samenwerken met getalenteerde professionals
  4. Als je kon kiezen tussen dood of levend, met wie zou je dan liever iets ontwerpen? Het zou een grote eer zijn om Poul Kjærholm te ontmoeten. Ik heb groot respect voor zijn inzicht in en nieuwsgierigheid naar materialen en vakmanschap.

TV-programma De volgende klassieker van Denemarken

In 2019 kon je een aantal jonge Deense meubelontwerpers volgen in 6 afleveringen op DR1 in het tv-programma Denmark's Next Classic. Een programma waarbij ze elke week een nieuw product in een bepaalde categorie moesten laten zien (stoel, eettafel, lamp, kindermeubilair, bank en fauteuil). Bij Lampenmaster hielden we het programma waarin een lamp moest worden ontworpen natuurlijk nauwlettend in de gaten. Lees verder als Kasper Thorup vertelt over zijn deelname aan een programma waar je in korte tijd werd uitgedaagd, geïnspireerd en beoordeeld.

"Deelnemen aan Denmark's Next Classic heeft me de kans gegeven om mijn verhaal en manier van werken als ontwerper te vertellen. Mensen kunnen uitnodigen in mijn ontwerpwerk en ontwerpproces is ontzettend leerzaam en opwindend geweest. Met een tv-ploeg die je bijna 24/7 vragen stelt over wat je doet, waarom en wat je gedachten zijn over wat je doet, moet je je constant verhouden tot wat je doet, wat je een enorm zelfbewustzijn geeft”.

We waren benieuwd wat de grootste uitdaging van het programma was, en Kasper Thorup gaf zonder twijfel antwoord:

"Ik werd absoluut het meest uitgedaagd door de eetkamerstoel, omdat het zonder twijfel een van de moeilijkste meubelstukken is om te ontwerpen. Tijdens mijn studie leerden we dat de eetkamerstoel een van de meest uitdagende meubelstukken is om te ontwerpen, omdat hij aan veel criteria moet voldoen. Daarom had ik ontzag toen ik begon. Het was daarom een moeilijk meubelstuk om mee te beginnen, maar ook iets dat me vertrouwen gaf voor de rest van het programma, want het ging heel goed."

Thorup gaat verder en zegt dat hij het meest heeft geleerd van het ontwerpen van de eetkamerstoel - zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Voordat het programma begon, besloot hij dat hij niet aan zijn intuïtie zou twijfelen, vooral omdat ze onder enorme tijdsdruk moesten werken.

"Ik heb geleerd om op mijn intuïtie te vertrouwen en te doen wat ik denk dat werkt".

Kasper Thorup ontwierp een aantal mooie producten voor het programma en op de vraag waar hij het meest trots op is, antwoordt hij met een dromerige blik en een grote glimlach:

"Ik was absoluut het meest trots op de stoel, niet in de laatste plaats omdat ik het beste ontwerp in de categorie won, maar ook omdat ik nooit had gedacht dat ik zo vroeg in mijn carrière een eetkamerstoel zou kunnen ontwerpen die nationaal en internationaal zoveel erkenning heeft gekregen".

Een man zit aan een zwarte eettafel met twee koperen hanglampen boven hem. De achtergrond is minimalistisch met een grote witte kunstinstallatie aan de muur

De kunst van het spelen met licht

Het tv-programma toont Kasper Thorup's eerste kennismaking met het ontwerpen van lampen. Een uitdaging die misschien moeilijker was dan verwacht. Hij vermeldt dat het meest uitdagende deel van het werken met licht de reflectie, kleurweergave en, niet in de laatste plaats, het beperken van het licht zodat het niet verblindt terwijl het zich door de ruimte verspreidt.

Kasper Thorup ontwierp de elegante en minimalistische Patrone hanglampen, die met de hand worden gemaakt door lokale ambachtslieden in Kopenhagen. Het materiaal is uitgedaagd en Thorup is erin geslaagd om het "onmogelijke" te doen in samenwerking met de ambachtslieden. Zijn ontwerp is een cilinder met veel kleine perforaties - en het waren deze perforaties die een uitdaging zouden blijken te zijn. Er werd hem op verschillende plaatsen verteld dat je dat niet kon doen - en zeker niet om meer van hetzelfde te creëren. Maar met een zekere koppigheid en niet in de laatste plaats vakmanschap ging Thorup de strijd aan en probeerde het zelf - het resultaat was goed. Kasper Thorup vond enkele lokale ambachtslieden die het mogelijk maakten om de Patrone hanger in productie te nemen.

In 2020 werd het assortiment uitgebreid met wandlampen die dezelfde strenge expressie hebben als de Patrone hangers.

Bij Lampenmaster zijn we helemaal weg van de Patrone-serie en we zijn natuurlijk benieuwd of er nog meer lampontwerpen van Kasper Thorup komen.

"Er zullen ongetwijfeld meer lampen van mijn hand komen, maar ik kan niet zeggen wanneer"