Beroemde lampen



BEROEMDE LAMPEN


Bij Lampenmaster hebben we een schat aan wereldberoemde, iconische en klassieke ontwerpen van over de hele wereld die de tand des tijds hebben doorstaan, een cultstatus hebben bereikt en nog steeds hun plaats vinden in huizen over de hele wereld - maar hoe zijn ze zo bekend en geliefd geworden over generaties en landsgrenzen heen? Maar hoe zijn ze zo bekend en geliefd geworden over generaties en landsgrenzen heen? Buitengewoon design, uitzonderlijk vakmanschap en exquise materialen spreken natuurlijk voor zich, maar vandaag de dag hebben we een geheel nieuwe manier om unieke ontwerpen onder de aandacht te brengen. Audiovisuele media hebben hun stempel gedrukt op de 21e eeuw, waarbij vooral de entertainmentindustrie meer inhoud creëert dan ooit tevoren, zodat we week na week in contact komen met gewone mensen die kunnen zingen, tekenen, bakken, meubels ontwerpen en nog veel meer. Dit is waar een programma als 'De volgende klassieker van Denemarken' van TV een enorme hit is geworden, door mensen inzicht te geven in hoe vijf verbazingwekkende meubelontwerpers proberen een klassieker te maken die de potentie heeft om een wereldwijd succes te worden - en het zijn de ontwerpen van dit populaire programma waar je in dit artikel meer over te weten komt!

MOONSETTER - ANNE BOYESEN

Naast het winnen van 'De volgende klassieker van Denemarken' in 2020, werd de sculpturale lamp Moonsetter bekroond met een Design Award voor 'Lamp van het Jaar' in 2021. Moonsetter is echter meer dan alleen een prachtige vloerlamp. Hij fungeert als een lichtgevende sculptuur die de kamer overneemt en een stijlvolle en elegante look toevoegt. De eenvoudige maar uitzonderlijke lamp van verchroomd aluminium heeft een roterende schijf die het licht van de ingebouwde LED-lichtbron reflecteert. De schijf kan 360° rond zijn eigen as worden gedraaid en heeft twee verschillende afwerkingen aan de zijkanten. De witte kant straalt een zacht en diffuus licht de kamer in, terwijl de chromen kant de lichtpanelen reflecteert voor een compleet andere look.

Dat de Moonsetter een geboren klassieker is, blijkt wel uit het feit dat Louis Poulsen zelf instemde met een samenwerking met Boysen bij de productie van de prachtige lamp. In eerste instantie werden vanaf oktober 2021 100 exemplaren van de Moonsetter uitgebracht in Deense winkels, gevolgd door nog een gelimiteerde serie van 100 lampen, elk met een eigen serienummer. Pas daarna werd de Moonsetter in massaproductie genomen.

Zie hier de prachtige Moonsetter vloerlamp!

MUSLING - AHM&LUND

De stijlvolle Musling won de eerste plaats in de categorie 'Lampen'. Na afloop van het programma zijn Ahm & Lund, de ontwerpers achter de lamp, een samenwerking aangegaan met Fritz Hansen, die ervoor hebben gekozen de prachtige hanglamp in productie te nemen.

De lamp maakte de jury enthousiast; "Het is alsof je hem al eerder hebt gezien, maar toch ook weer niet. Allereerst valt het op hoe mooi het gemaakt is, en dan het feit dat het iets kan doen - het kan worden aangepast - je kunt je lichtspreiding een beetje veranderen, en het is echt goed doordacht." Ze waren het erover eens dat de lamp ongelooflijk overtuigend was; "Het is in veel opzichten een ongelooflijk goed gegoten lamp, echt goed afgewerkt en een fantastisch idee, dus we waren er ook echt enthousiast over.".

Qua vorm lieten de ontwerpers het licht het ontwerp van de lamp bepalen. Dit heeft geresulteerd in een aantal spannende verwijzingen naar klassiek design, terwijl de lamp tegelijkertijd helemaal zichzelf is. Het ontwerp van de lamp is geïnspireerd op schelpen in de natuur en verbergt binnenin een juweeltje; het licht! Als de schelp gesloten is, geeft hij een algemeen aangenaam licht dat 360 graden de kamer in schijnt. Als hij iets wordt geopend, vormt hij een lichtkegel boven de eettafel zonder te verblinden.

Bekijk de geweldige Musling lamp in twee maten hier!

CALEO - RIKKE FROST

'De volgende klassieker van Denemarken' is het programma waarin vijf getalenteerde ontwerpers het tegen elkaar opnemen in zes verschillende ontwerpcategorieën. Onder andere de fauteuil, de bank en niet in de laatste plaats de lamp werden geïnterpreteerd en binnen elke categorie werd een winnaar gevonden. Een van de opdrachten was om een mooie lamp te maken die boven de eettafel kon hangen. Denemarken heeft al wereldberoemde lampen van PH, Le Klint en Verner Panton, dus de lat lag hoog. Ondanks de moeilijkheidsgraad was het niveau hoog en Rikke Frost behaalde een knappe tweede plaats voor haar Caleo.

Haar lamp heeft de potentie om een echte klassieker te worden - een herinterpretatie van de lampenkap. Hij heet 'Caleo', wat het Latijnse woord is voor 'accentueren' en verwijst naar de bruine markeringen die met de hand zijn gemaakt en die de plooien van de lamp accentueren. De jury was erg enthousiast over de hanger en beschreef hem als "Waanzinnig mooi. Heel mooi met de plooien en de manier waarop je ze op een rij hebt gezet zodat je beter kunt voelen waar ze breken. En als er licht op valt, komt het echt tot zijn recht. Het is echt overtuigend". Ondanks de korte tijd die nodig was om de opdracht te voltooien, is Rikke erin geslaagd om een innovatieve lamp te maken die tegelijkertijd de vertrouwde elementen van Le Klint bevat.

Dagelijks runt ze het bedrijf Rikke Frost Design, waar ze heeft samengewerkt met bedrijven als Tempur, Skagerak, Warm Nordic, Cane-Line en nu ook Le Klint aan de lijst kan toevoegen. Na het programma heeft Le Klint ervoor gekozen om de lamp in productie te nemen en twee kleinere hangers aan de serie toe te voegen. De prachtige plooien zijn met de hand gevouwen en stralen hoge kwaliteit uit - de lamp past gemakkelijk in het assortiment van Le Klint, dat bekend staat om zijn geplooide kappen en vakmanschap van hoge kwaliteit. De pendel is gemaakt met veel respect voor traditioneel Deens design en is een zeer decoratieve lamp - zowel wanneer hij aan- als uitgezet wordt. De hoogwaardige uitstraling wordt gecompleteerd met een linnen koord en een bronskleurige metalen ophanging. Elegant, exclusief, mooi en niet in de laatste plaats klassiek!

PATRONE - THORUP COPENHAGEN

Naast de eerste en tweede plaats in het programma heeft deelnemer Kasper Thorup ook succes gehad in verlichting. Echter niet met zijn klassieker uit het programma, waar hij ook wat flair in lampontwerp liet zien.

In 2017 richtte Kasper zijn eigen meubelmerk op onder de naam Thorup Copenhagen. Met een consequent stijlvolle expressie, ruwe materialen en een minimalistische denkwijze creëert hij meubels met een gedurfde kijk op Scandinavisch design. In 2019 heeft hij zijn collectie uitgebreid met de strakke en eenvoudige Patrone. De cilindervormige hanger biedt een minimalistische expressie met een industriële look en een focus op functionaliteit.

Dankzij het slanke ontwerp kun je de hanger in kleine hoekjes van het huis hangen - individueel of in een cluster op verschillende hoogtes voor een prachtige esthetische expressie. De hangers zijn verkrijgbaar in zowel zwart als messing, wat gemakkelijk past bij de huidige trends.

Wat is een designklassieker?

Wat is een designklassieker?

In Denemarken staan we bekend om ons designerfgoed, dat talloze klassiekers omvat. De term 'klassiek' wordt veel gebruikt als het gaat om design, meubels en interieurs, terwijl het concept uniek is voor het programma 'De volgende klassieker van Denemarken'. Volgens het Deense woordenboek wordt een klassieker gedefinieerd als een "artistieke of ambachtelijke creatie die wordt beschouwd als van hoge en duurzame kwaliteit of als een typische vertegenwoordiger van een bepaald genre of een bepaalde stijl." Niemand kan weten wanneer een meubelstuk, lamp, enz. wordt ontworpen en geproduceerd of het een klassieker zal worden. Maar door tijdloze elementen te gebruiken en ze te combineren met iets hedendaags, kun je iets creëren dat een klassieker zou kunnen worden - alleen de tijd zal leren of je het goed hebt.

Een van de beste en meest voor de hand liggende voorbeelden van een klassieker is de PH lamp van Poul Henningsen. Hoewel het ontwerp al bijna 100 jaar oud is, zijn de opvallende kappen vandaag de dag populairder dan ooit en sieren ze nog steeds talloze huizen over de hele wereld. Over verlichtingsklassiekers gesproken, Verner Pantons Flowerpot lamp is zeker het vermelden waard. De lamp is geïnspireerd op de flower power revolutie van de jaren 60 en 70 en wordt tegenwoordig geproduceerd door &tradition. Met zijn twee ronde kappen tegenover elkaar heeft de Flowerpot lamp zijn waarde al lang bewezen als een klassieker die net zo goed past in het moderne interieur van vandaag als in de kleurrijke, vrolijke jaren 60 en 70.

We richten ons op kwaliteit en duurzaamheid in veel verschillende parameters: vakmanschap, materialen en, niet in de laatste plaats, design. Als een product een klassieker moet worden, moet je er lang naar kunnen kijken. De kwaliteit moet daarom top zijn als een product de potentie moet hebben om de volgende Deense klassieker te worden.