Geboren: 3 februari 1898
Ontstaan: 11 mei 1976
Beroemde werken:De Paimio stoel, Stool 60, Golden Bell A330S hanglamp
Handgranaat A110 hanger, en Aalto vazen.
Onderwijs: Architectuur aan de Technische Universiteit van Helsinki
Hugo Alvar Henrik Aalto is een van de grootste Finse ontwerpers aller tijden. Hij is vooral bekend om de Aalto-vaas en zijn berkenhouten meubels, waaronder Stool 60 - een klassieker die talloze malen is gekopieerd. Net als zoveel andere architecten uit zijn tijd deed Aalto graag meer dan alleen huizen tekenen. Voor hem was het belangrijk dat een gebouw een complete eenheid was, en dus begon hij meubels en verlichtingsoplossingen te ontwerpen die pasten bij zijn architectuurstijl - en hij had veel succes.
Zijn belangrijkste inspiratiebron voor het ontwerpen van verlichting waren zonnestralen en hun effect. De natuur was over het algemeen een grote inspiratiebron voor Aalto, en dit is duidelijk terug te vinden in zijn architectuur en ontwerpen. Net als zijn meubels hebben zijn lampen een klassieke status bereikt. Zijn tijdloze ontwerpen zijn vooral beroemd om hun praktische hoeken die als uitgangspunt dienden wanneer hij aan een nieuw project begon.
Het verhaal
Alvar Aalto werd geboren als zoon van Selma Matilda en Johan Henrik Aalto in Kuortane, Finland, in 1898. Toen hij vijf jaar oud was, verhuisde zijn familie naar Midden-Finland en hij bleef daar tot hij op 18-jarige leeftijd zijn school afmaakte. Daarna volgde hij illustratielessen bij een plaatselijke kunstenaar, Jonas Heiska, en later ging hij architectuur studeren aan de Technische Universiteit van Helsinki.
Tijdens zijn studie bouwde hij zijn eerste stukje architectuur: een huis voor zijn ouders in Alajärvi. Tegelijkertijd maakte hij zijn eerste buitenlandse reis via Stockholm naar Göteborg, waar hij samenwerkte met de architect Arvid Bjerke. Daarna keerde hij terug naar Jyväskyla, waar hij een architectenbureau opende dat verschillende kleine gezinswoningen hielp bouwen.
Toen zijn werklast toenam, verhuisde Aalto zijn bureau in 1933 naar Helsinki, waar hij een gezamenlijk kantoor aan huis bouwde. In 1924 trouwden Aalto en de jonge architecte Aino Marsio die op het bureau werkte. Ze gingen op huwelijksreis naar Venetië en Florence in Italië en Parijs in Frankrijk. De Italiaanse architectuur maakte veel indruk op Aalto, vooral de kleine plattelandskerkjes. Dit wordt weerspiegeld in zijn latere architectuur met asymmetrische constructies, witte muren en een rustieke uitstraling.
Het begin van Artek
Vanwege Aalto's focus op holistisch design, ontwierp hij natuurlijk meubels, woonaccessoires en verlichtingsoplossingen voor zijn gebouwen. Hij hield niet van de moderne metalen stoelen die in die tijd een rage waren, dus ging hij op zoek naar een materiaal dat ze comfortabeler zou maken. Hij koos voor het geperste hout dat tot op heden met Aalto wordt geassocieerd. In de jaren dertig vond hij een productiemethode uit waarmee hout kon worden gebogen en gespleten. Hij experimenteerde met organische vormen om complexe problemen op te lossen. Neem bijvoorbeeld de Paimio stoel. Volgens Aalto had de stoel een verloop dat tuberculosepatiënten hielp makkelijker te ademen.
Zijn meubels werden tentoongesteld in Londen en Milaan, waar ze veel aandacht kregen. Zijn succes bracht een toenemende vraag naar zijn meubels met zich mee, maar hij was niet geïnteresseerd in zaken doen en wees al deze aanvragen af. Daarop kwam een vertegenwoordiger van zijn meubelfabriek in Engeland in contact met Aalto's goede vriend Nils-Gustav Hahl. Samen met Marie Gullichsen wilden zij aan de vraag naar zijn meubels voldoen.
Om aan deze vraag te voldoen werd in 1935 het Finse bedrijf Artek opgericht, bestaande uit Alvar Aalto, zijn vrouw Aino Aalto, Nils-Gustav Hahl en Marie Gullichsen. Hun missie was "het verkopen van meubels en het bevorderen van een moderne wooncultuur door middel van tentoonstellingen en andere educatieve middelen". Dit was het begin van Artek, een bedrijf dat nu meubels, woonaccessoires en verlichtingsoplossingen verkoopt.
Lees hier meer over Artek